lauantaina, helmikuuta 21, 2009

Valkovenäläisiä ja kännimunakasta

Eilen illalla joskus puolenyön jälkeen saatiin Ukkelin ja erään lähistöllä asuvan opiskelukaverini kanssa kuningasidea: ex tempore -ryyppäjäiset meillä!

Illan aikana testasimme, miltä maistuisivat Köyhän opiskelijan valkovenäläiset. Testaussession päätteeksi, kokovartalopuudutuksen tuottamassa luovuuden puuskassa, keksin täydellisen känniruokalajin: Kännimunakkaan. Ravintoarvoiltaan se soveltuu tilanteeseen erinomaisesti, sillä munakas sisältää runsaasti rasittuneen elimistön tarvitsemaa rasvaa ja suolaa. Myös sen valmistus on niin helppoa, että se sujuu, vaikka koordinaatio ja huomiokyky eivät olisikaan huipussaan.

Kännimunakas on vähähiilihydraattinen, samoin drinkit, jos niihin käytetään täysmaitoa (tai kermaa) eikä lisätä sokeria eikä kaakaojauhetta.


Köyhän opiskelijan valkovenäläiset

Kuningasidean saatuamme kaveri nappasi pullon 80-prosenttista Eestin tuliaista messiin ja taapersi meille. Tosin meillä oli pieni ongelma: kaupat olivat kiinni eikä meillä ollut mitään mehua tai limsaa, johon tärpättiä lantrata. Maitoa ja kermaa oli kyllä kaapissa, joten minäpä nokkelana tyttönä keksin vääntää meille köyhän opiskelijan valkovenäläiset: viinaa, vahvaa kahvia ja maitoa. Sokeria ei kaivannut kukaan, ei edes tämä meidän epäkarppi kaveri. Maidon loputtua vaihdettiin kermaan, jota jatkettiin vedellä.

Loppuillasta (tai siis aamuyöstä) keksin heittää sekaan vielä kaakaojauhetta, ihan siis sitä kaupan sokeroitua huuhaajauhetta. Antoi mukavasti - mutta ei liikaa - makeutta ja kaakaon vivahteen drinkkiin. Tätä täytynee kokeilla jatkossakin.



Aamuyöllä kaverin lähdettyä kotiinsa totesimme Ukkelin kanssa, että jotakin täytyisi syödä ennen nukkumaanmenoa. Eikun taas kaapille ja pohtimaan, mitäköhän nopeaa sen sisältämistä aineksista saisi kasaan. Kaapista löytyi meetwurstipaketti, joka oli ollut avattuna sen verran kauan, että paketillisen jämät pitäisi syödä ennen kuin ne kävelevät itse ulos paketista. Siitä se sitten lähti, täydellinen känni- tai krapulamunakas: suolainen, rasvainen ja helppo valmistaa pikku pöhnässäkin.


Kännimunakas kahdelle

Ainekset:
  • Meetwurstipaketin jämät (4-8 siivua, ei ole tarkkaa)
  • Sipuli
  • 4 munaa
  • Mausteita maun mukaan, esim. suolaa, pippuria, paprikamaustetta
  • (Voita paistamiseen)
Valmistus:
  1. Suikaloidaan meetwurstit, heitetään suikaleet pannulle ja laitetaan levy päälle. Varmistetaan, että päälle todellakin meni oikea levy.
  2. Meetwurstien ja pannun lämmitessä värvätään porukan selvin henkilö suikaloimaan sipulit.
  3. Heitetään sipulinsuikaleet pannulle meetwurstien seuraksi ja paistellaan, kunnes meetwurstit ovat mukavan rapeita. Vältetään kaatumista paistinpannun päälle.
  4. Lisätään tarvittaessa voita maun mukaan, mikäli meetwursteista ei ole irronnut riittävästi rasvaa pannulle. Rikotaan munat sekaan ja lisätään mausteet. Vältetään kaatumista lieden päälle.
  5. Sekoitellaan välillä, jolloin saadaan aikaiseksi kokkeli. Kokkeli on valmista, kun kaikki munanpalat ovat juuri ja juuri hyytyneet. Varotaan, että paistinpannun sisältö ei kaadu lattialle.

Tarjoillaan runsaan veden kera.

Tällä metodilla valmistettuna munakkaasta tuli täydellinen. Meetwurstit olivat sopivan rapeita, sipulitkin jäivät juuri sopivan pureskeltaviksi mutta eivät raaoiksi, ja munakokkeli oli mehevää. Myönnettäköön, että munakasta nauttiessani en ollut täysissä sielun voimissa, joten arvostelukykyni ei kenties ollut paras mahdollinen. Ehkäpä tämän munakkaan salaisuus ei olekaan hienostuneessa valmistusmetodissa, vaan siinä, että se nautitaan humalassa.

0 kommenttia:

Rakas Ruokablogi...   © 2008. Kuvat ja ulkoasu Emporium Digital

TOP