torstaina, helmikuuta 19, 2009

Resepti: Tulinen rosmariinipossu

Olen viime aikoina kantanut Lähi-Siwasta possua kotiin oikein urakalla. Onneksi meillä on tilava pakastin; sinne on hyvä hamstrata.

Lähi-Siwassa on bonuskortilla tarjouksessa maustamattomat Maistuvan possusuikaleet, 1,99€ 400g paketti. Tämä tekee kilohinnaksi vähän alle 5 euroa, mikä on melkoisen edullista, ainakin jos ottaa huomioon, että kyseessä ovat Siwan riistohinnat (Siwa on silkkaa ryöstöä!) ja maustamattomat suikaleet. Minä en mielelläni marinoituihin koske, ne ovat todella tympeitä: paketin painosta - ja siten myös hinnasta - jopa 30% voi olla marinadia, liha on usein heikkolaatuisempaa ja marinadi on täynnä lisäaineita ja arominvahventeita. Yök. Eli kun maustamatonta saa kohtuuhintaan, sitä pitää hamstrattaman.

Noniin. Se siitä avautumisesta. Sitten itse reseptiin. Olen väsännyt näistä possunsuikaleista helppoa, karjalanpaistin kaltaista uuniruokaa, jonka valmistus onnistuu uusavuttomaltakin.

Resepti on vähähiilihydraattinen.


Tulinen rosmariinipossu

Ainekset:

  • 400g possunsuikaleita
  • 2-3 porkkanaa
  • 3-4 sipulia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • Mausteiksi paprikamaustetta, suolaa, mustapippuria, rosmariinia ja chiliä maun mukaan
  • Paistamiseen voita (Kyllä, voita. Tai Oivariinia. Margariinit ovat perkeleen salajuoni ruokien pilaamiseksi.)
Valmistus:
  1. Pilko porkkanat, sipulit ja valkosipulit suuriksi paloiksi. Valkosipulin kynnet puoliksi, sipulit noin neljään osaan koosta riippuen.
  2. Kuumenna pannulla reilu kasa voita, lisää valkosipulin palaset ja paprikamauste, paistele pieni hetki. (Paprikamauste on tässä suhteessa niinkuin curry: siitä irtoaa maut parhaiten, kun sitä paistelee rasvassa.) Heitä suikaleet sekaan ja ruskista ne. Ruskistuksen loppuvaiheessa mausta reilusti suolalla, mustapippurilla ja rosmariinilla.
  3. Kippaa ruskistetut possunsuikaleet uunivuokaan, varmista että paistorasvat tulevat perässä, ja nakkaa sekaan sipulin- ja porkkananpalat. Lisää chiliä maun mukaan. Itse käytin kuivattuja chilinpalkoja n. 10 kappaletta, mikä teki safkasta melkoisen tulista.
  4. Lisää uunivuokaan vettä niin, että lihat ja vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Itse tein vielä niin, että huuhtelin paistinpannun vedellä ja nakkasin nämä vedet vuokaan, jotta saisin paistorasvoista mahdollisimman ison osan talteen.
  5. Hauduta uunissa 175-100 asteessa riippuen siitä, kauanko tahdot ruokaa hauduttaa: mitä pidempi haudutus, sitä alhaisempi lämpötila, ja päinvastoin. Kuten kaikkien tällaisten liharuokien, myös tämän padan suhteen pätee se, että mitä pidempi haudutus, sen parempaa lihasta tulee. Itse haudutin 125 asteessa n. 4 tuntia. Tässä ajassa porkkanat pehmenivät sopivan al denteksi ja lihasta tuli mureaa. Peitä tarvittaessa kannella tai foliolla.

Tarjoillaan lämpimien kasvisten kera tai syödään ihan sellaisenaan. Itse vetelin tätä kyllä kera keitetyn perunan, vaikka väitänkin karppi olevani. Tosin annokseen tuli yksi (1!) peruna, reilusti possupataa ja hervoton voinokare päälle.

Vinkki: pataan voi porkkanan lisäksi tai sijasta heittää muitakin juureksia maun mukaan. Veikkaan, että esim. lanttu sopisi hyvin tähän sapuskaan. Lisäksi pohdin vielä tuota maustamista. Mitkähän muut mausteet voisivat sopia tähän?

0 kommenttia:

Rakas Ruokablogi...   © 2008. Kuvat ja ulkoasu Emporium Digital

TOP