keskiviikkona, tammikuuta 13, 2010

Aasialainen ohje: Tulinen ja makea marinadi tofulle

Kehittelin juuri erinomaisen aasialaisen marinadin tofulle. Marinadin paahdettu seesamiöljy antaa tofulle täyteläisen, pähkinäisen maun. Veikkaan, että tämä samainen marinadi kävisi hyvin myös broilerin marinointiin, mutta en ole itse kokeillut.

Marinadi on makea ja tulinen, joten siinä marinoitu tofu sopii hyvin aasialaisiin ruokiin. Itse käytin tällä tavalla marinoidun tofun kiinalaistyyppiseen wokkiin, johon tuli runsaasti aasialaisia mausteita, kiinalaisia wokkivihanneksia ja rapeaksi paistettuja tofupaloja.

Mieleni tekee kutsua tätä marinadia kiinalaiseksi, mutta vastustan kiusausta, koska eihän tämä marinadi ole autenttista kiinalaista keittiötä nähnytkään. Ei tämä ole mistään muustakaan autenttisesta aasialaisesta keittiöstä peräisin, mutta en jaksa kutsua tätä marinadia aasialaistyyppiseksi, koska sehän on ihan kauhea sanahirviö!

Marinadi on 100% kasvisperäinen. Sopii vegaaneille.

Marinadiin tulee hiukan sokeria, mutta voit halutessasi pitää sokerin määrän niin marginaalisena, että marinadi sopii hyvin myös vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville. (Taas yksi sanahirviö! Siksi käytän mieluiten termejä VHH, karppi tai Low Carb.)


Aasialainen marinadi tofulle (tulinen ja makea)

Ainekset:

  • Rypsiöljyä
  • Soijakastiketta
  • Seesamiöljyä
  • Makeaa chilikastiketta (tai sokeria)
  • Inkiväärijauhetta
  • Paprikajauhetta
  • Kuivattuja chilipalkoja (tai jauhetta)
  • Mustapippuria
  • (Kiinalaista pippuria, jos on)
  • (Maun mukaan muita mausteita, esim. kiinalaista mausteseosta) 
Valmistus:
  1. Murskaa chilipalot.
  2. Sotke marinadin nestemäiset aineet sekaisin, niin että kaikkia on suunnilleen yhtä paljon ja marinadia on silmämääräisesti arvioituna sen verran, että se peittäisi tofun.
  3. Lisää mausteita maun mukaan. Mausteita saa olla paljon, varsinkin paprikaa ja inkivääriä.
  4. Paloittele tofu.
  5. Sotke tofu marinadin sekaan ja anna marinoitua vähintään tunti, mieluiten yön yli.
  6. Käytä valmis tofu niin kuin tahdot. Itse paistan sen rapeaksi ja heitän kiinalaistyyppisen wokin sekaan. Wokkiin tulee väkisinkin tofupalojen mukana hiukan marinadia, joten se maustaa ruoankin kätevästi!

Muutama vinkki valmistusaineista:
  1. Joo, ainesosalistassa ei ole määriä. Tiedän, että se on ärsyttävää, mutta kun noita aineksia voi ihan oikeasti heittää mutuna. Nyrkkisääntönä voisi kait sanoa, että nestemäisiä aineksia (öljyt ja kastikkeet) kannattaa laittaa kaikkia suunnilleen saman verran. Kun sörsseli juuri ja juuri peittää tofupalat, marinadia on sopiva määrä. Mausteita isken sekaan runsaasti - marinadi saa olla voimakkaan makuinen ja hajuinen.
  2. Seesamiöljy: Paahdettu seesamiöljy on ehdottomasti marinadin tärkein ainesosa! Se antaa herkullisen, täyteläisen, pähkinäisen maun marinadiin. Mielestäni seesamiöljy sopii mausteeksi muihinkin ruokiin, varsinkin wokkeihin. Öljyä lisätään vasta valmiiseen ruokaan; siinä ei siis paisteta.
  3. Kiinalainen pippuri: Etnisestä kaupasta tehty löytö, joka osoittautui todella mielenkiintoiseksi! Kiinalainen pippuri valmistetaan pippuriruutapuun marjoista, mutta nimestään huolimatta se ei ole sukua pippurille. Kiinalaisen pippurin jännä ominaisuus on, että se puuduttaa hiukan suuta - se saa kielen puutumaan ja kihelmöimään. Jos laitat tätä marinadiin, suosittelen varovaisia määriä.

1 kommenttia:

Eveliina

Moikka,
vieläkö tämä blogisi elää ja hengittää?

Käväisetkö lukemassa tämän postauksen karppipalstalta ja palaat mulle! Olisin kovin kiitollinen!

http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=5&t=46526&p=997693#p997693

terv. Prefecta aka Traanitapiiri
Tiskiblogini

Rakas Ruokablogi...   © 2008. Kuvat ja ulkoasu Emporium Digital

TOP