tiistaina, tammikuuta 12, 2010

Juomaresepti: Salakavalia karpalodrinkkejä

Otimme uuden vuoden 2010 melko rauhallisesti vastaan Ukkelin ja erään ystäväpariskunnan kanssa. Kyseinen pariskunta on seurustellut vasta muutaman kuukauden, joten tietäähän sen, mitä nuoripari puuhaili: keskittyi pääasiassa toisiinsa. Täytyy kyllä sanoa, että nuorenparin kuhertelu lämmitti myös meidän vanhojen jäärien sydämet ja inspiroi meitäkin keskittymään enemmän toisiimme!

Uuden vuoden viettoon kuului tietysti kuplajuoma, mutta väsäsin vieraiden iloksi (tai kauhuksi, miten vain) myös raikkaita karpalodrinkkejä. Alunperin drinkkien idea oli aika yksinkertainen: kehittää juoma, joka peittäisi alkoholin maun mahdollisimman tehokkaasti.

Tehtävä oli oikeastaan aika helppo, kunhan käytti vanhaa kikkaa eli kitkeriä ja karvaita ainesosia! Sellaisia ovat mm. greippi, karpalo, sitruuna, lime ja tonic-vesi. Itse juoman ei ole kuitenkaan pakko olla niin karvas, että kieli irtoaa sitä juodessa, vaan sekaan voi heittää myös makeita miksereitä ja liköörejä.

Tässä postissa esittelen tuotekehityksen tuloksen: karpalodrinkin, joka on raikas, kirpeä ja puolikuiva. Drinkin kantavana voimana on tonic-veden ja karpalomehun herkkä ja puolikuiva liitto, jonka tasapainoa voi halutessaan siirtää 7 Upin tai greippimehun avulla joko makeampaan tai karvaampaan suuntaan, eli samasta perusdrinkistä voi tehdä kolme eri versiota. Eikun... kuusi! Drinkki maistuu todella hyvältä myös alkoholittomana, ihan vain jättämällä viinan pois.


Kirpeä karpalounelma - perusohje

Ainekset:
  • 4 cl maustamatonta vodkaa
  • Tonic-vettä. Itse käytin Lidlin tonic-vettä - tujumpaa kuin Schweppesin.
  • Karpalomehua. Itse käytin Marlin Vital karpalo-rypälemehua - kenties rypäleillä oli tässä suurikin merkitys!
  • (Koristeeksi jäisiä mansikoita)
Valmistus:
  1. Voit vapaasti käyttää mitä tahansa kivalta näyttävää lasia, johon mahtuu n. 3 dl nestettä. Ei oo niin nuukaa.
  2. Mittaa lasiin vodka.
  3. Täytä lasi puolilleen (tai hiukan alle) tonic-vedellä.
  4. Täytä loput lasista karpalomehulla.
  5. Sekoita.
  6. Koristele halutessasi vaikka parilla pakastemansikalla. Näyttävät nätiltä ja toimittavat jääpalojen virkaa.

Makeampi versio: Valmistetaan muuten täysin samalla tavalla, mutta vodkan jälkeen lasiin mitataan lisäksi 4 cl 7 Uppia tai Spriteä.

Karvaampi versio: Vodkan jälkeen lasiin mitataan 4 cl greippimehua. Voit säädellä paukun makeutta ja karvautta sen mukaan, minkälaista mehua käytät: Jos tahdot oikein ärtsäkän paukun, käytä makeuttamatonta greippitäysmehua. Jos haluat vähemmän tujakan version, voit käyttää makeutettua greippimehua.

Salakavala versio alkoholisteille: Korvaa 40-prosenttinen vodka 80-prosenttisilla Tallinnan tuliaisilla, niin saat tupladrinkin. Tai ryhdy reippaaksi ja heitä viinaa 8 cl ohjeessa mainittujen 4 cl sijasta. Minimoi maun kärsiminen tekemällä drinkistä karvaampi versio, eli lisää vielä greippimehua.

Alkoholiton versio AA-kerholaisille: Tee drinkki muuten yllä mainittujen ohjeiden mukaan, mutta jätä viina pois. Toimii todella hienosti juhlavana alkoholittomana drinkkinä tai raikkaana, kesäisenä janojuomana! (Joo, keskellä talvea... taitaa olla meikäläisellä jo kesää ikävä!) Kun vuoden vaihtumiset oli juhlittu, pippaloiden jäljiltä jäi meikäläisen tuhottavaksi muutama pullo karpalomehua ja tonic-vettä, minkä seurauksena jäin näihin alkoholittomiin juomiin ihan täysin koukkuun!

Vinkki: Karpalomehun ja tonic-veden liitto on aika herkkä, varsinkin jos käyttää Lidlin tonic-vettä, joka on tujumpaa kuin Schweppesin vastaava. Jos tonic-vettä on liikaa, se peittää karpalomehun maun kokonaan, ja jos karpalomehua on liikaa, karpalo maistuu turhankin vahvasti. Oikea sekoitussuhde on suunnilleen 1:1, mutta kenties tonic-vettä kannattaa laittaa hiukan vähemmän kuin karpalomehua.

0 kommenttia:

Rakas Ruokablogi...   © 2008. Kuvat ja ulkoasu Emporium Digital

TOP