maanantaina, toukokuuta 25, 2009

Resepti: Helppo Hollandaise-kastike

Parsakauden avajaiset tuli tuossa jokunen viikko sitten vietettyä. Teinpä sitten ensimmäistä kertaa elämässäni tuoretta parsaa ja hollandaise-kastiketta. Molemmat onnistuivat erinomaisesti ja maistuivat herkullisilta uunissa paahdetun kirjolohen kera!

Hollandaise-kastikkeen teko meinasi melkein jäädä väliin, koska reseptit vaikuttivat varsin vaivalloisilta, ainakin tällaisen semi-uusavuttoman opiskelijan mielestä. Olisi pitänyt väsätä vesihaude jostain ja varoa tarkasti että kastike ei kuumene liikaa, mutta ei toisaalta jäähdy liikaa, jne... taikuudelta vaikutti moinen puuhailu.

Sitten löytyi helpompi konsti, Yhteishyvästä bongattu. Vesihaude on tarpeeton. Sähkövatkain tai yleiskone riittää. Idea on siinä, että kun kastiketta voi kriittisessä vaiheessa sekoittaa tarpeeksi voimakkaasti, homma toimii oikein hyvin. Tarvitset siis jonkin keittiöhärpäkkeen, jonka avulla voit sekoittaa soosia voimakkaasti. Mikä tuo härpäke on, lienee sivuseikka.

Siispä itse asiaan... (Ja niille tiedoksi, jotka eivät tiedä, Hollandaise-kastike on erittäin sopiva vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavalle!)

Kastike sopii myös lako-ovo-kasvissyöjille, vaikka ei ole kasviksia nähnytkään. Jotenkin hupaisaa. ;)


Helppo Hollandaise-kastike (kahdelle)

Ainekset:

  • 2 munankeltuaista
  • 150g voita
  • Sitruunamehua
  • Cayennepippuria ja/tai valkopippuria
Valmistus:
  1. Erottele munankeltuaiset ja laita ne kulhoon (jos vatkaat sähkövatkaimella) tai monitoimikoneeseen (jos, ylläri-pylläri, sekoitat ne monitoimikoneessa).
  2. Sulata voi joko kattilassa tai mikrossa.
  3. Lisää keltuaisten joukkoon mausteet ja sitruunamehu. Vatkaa mössöksi.
  4. Lisää kuuma, sulatettu voi keltuaismössöön. Vatkaa samalla koko ajan voimakkaasti ja lisää voi vähitellen, hitaasti, ohuena nauhana. Älä kaada sekaan voiastian pohjalle jäänyttä sakkaa.
  5. Vatkaa, kunnes kastike sakenee. Kyllä, siitä tulee paksua.
  6. Tarjoa heti.

Hollandaise-kastike sopii erityisen hyvin parsan, vihannesten ja/tai kalaruokien kaveriksi.

0 kommenttia:

Rakas Ruokablogi...   © 2008. Kuvat ja ulkoasu Emporium Digital

TOP